Whit3 Kn0x: Att spela Crusader Kings 2

När jag fick höra om Crusader Kings 2 för första gången gick tankarna genast på hur likt detta är Total War serien. Vilka faktioner, vilken era, vilka strategier har man att välja mellan? När jag sen fick chansen att faktiskt spela detta virituella risk/game of thrones/svea rike så var verkligheten en helt annan. 
För er som inte har hört talas om Crusader kings så kan jag summera snabbt att spelet utspelar sig i medeltida Europa och man spelar då som någon makthavare - Count, Duke, King eller Emperor - och styr då över din tilldelade faktion.
Hursomhelst, jag började som Konungadömet Norge och börjar då vid tidpunkten då slaget vid Stamford bridge utspelar sig - alltså 1066 - kort innan slaget vid Hastings. Jag står med en feting armé, på jag minns inte hur många tusen mannar, utanför York i dåtidens England och Harald the Saxon sitter på tronen. Eftersom jag inte kollat igenom någon som helst Let's play på nätet började jag genast med att ringa in min respektive armé för att senast frenetiskt högerklicka på York som stad (så som man gör i Total War spelen). Inga resultat. Jaha? Okej jag kan väl sträcka mig till att google hur man faktiskt intar en stad. www.google.se - sökväg - how to invade a city in Crusader kings. Som svar får jag att man ska stå kvar tills dess att den gröna mätaren blivit röd och tills dess att det står VICTORY över skärmen. Simple enough, men hur ska jag styra mina gubbar då? Google: You don't. 
 
 
Till slut gav jag upp och satte mig ner framför en Let's play video på tuben och ringde samtidigt upp Gunslinger som var väldigt mycket mer familjär med spelet. Jag kan enkelt säga att Crusader kings 2 är bland det mest komplicerade, mikrojävliga spel jag någonsin kommit över. Utvecklarna Paradox har verkligen jobbat med att täcka allt som innebär att vara en medeltida härskare och med det menar jag att det känns som om jag befinner mig i A song of ice and fire universumet. Jag kan verkligen höra hur Littlefinger viskar i mitt öra "Chaos is a ladder" när jag som Norge på mindre än 2 år (i spelet) lyckats skapa ett förödande inbördeskrig som delade Norge i tre delar varav min faktion går under namnet Trondelag. Efter 3 års krigande lyckas jag hyra in några saxare som röjer upp resterande motstånd och jag sätter mig återigen på tronen som kung över.... TRONDELAG!? Jag har alltså - på fem år - lyckats döpa om Norge till Trondelag, döda alla syskon + ett par barn till dessa, få kung Stenkil av Sverige (som är dum i huvudet vill jag tillägga) att vilja ha "claim" på en av mina counties och allt på grund av att jag inte vilja tillsätta fursten av Orkney öarna som min Chancellour. WHATEFUCK.
Okej, undo redo. Så jag startar om med Norge igen och ser till att mörda den där fursten av Orkney som utlöste föregående inbördeskrig. Bra, hans arvinge är lite snällare och sitter tyst där han är. Min huvudstyrka befinner sig återigen utanför York, men jag bestämmer mig för att sluta fred med Harald the Saxon och tar då mitt pick o pack för att segla hem. BOOM, min kung blir mördad av sin fru och BOOM, inbördeskrig all over again. VA I HELVETE?! Nu blir jag arg på riktigt, men inser mitt nederlag och inkompetens. Jag resignar och börjar om igen på very easy difficulty och bestämmer mig nu för att spela tillsammans med Valon. Norge och Sverige unifierat! Nu går det framåt, men vad händer nu? Kung Stenkil av Sverige (representerat av Valon) går och blir dement med högsta graden av alzeimers - utöver detta bestämmer sig Valon att det nog är en bra idé att vara otrogen mot sin drottning. Med detta sagt så kan ni föreställa er hur denna spelomgång gick och det skulle ta en lång tid innan vi på GGWP skulle ge oss på Crusader kings igen.
Men nu sitter jag i Stockholm i väntan på att installera om spelet för att sedan rulla igång med Crusader Kings 2 - The Old Gods, då man får spela som fakking viking! För spelet får en faktiskt att vilja fortsätta spela, trots alla motgångar. 
 
Rekommenderar spelet väldigt mycket, men bara om ni har tålamod och tiden för det. Se dock till att titta igenom let's play videos ifall ni vill få en lättare start på er spelupplevelse istället för en järnklubba i huvudet. 
 
Peace! //Whit3 Kn0x